Hur man får sitt barn att somna i egen säng – Lina Spansk

Lina Spansk

Annons

Hur man får sitt barn att somna i egen säng

Igår kväll bad jag mina följare på Instagram om hjälp!
Vi försöker lära Nowa att somna själv i sin säng – men har ännu inte lyckats..
Sen några månader tillbaka har jag nattat Nowa i stora sängen. Jag lägger henne bredvid mig, ger henne snuttefilten och håller om eller klappar lite lätt på henne, sen somnar hon. Denna rutin har funkat super bra för oss då detta vanligtvis går ganska snabbt, oftast sover hon inom 5-10 min, och då kan jag stoppa ned henne i sin säng.

Nu sista veckan har jag tänkt att det borde ju funka att jag bara stoppar ned henne direkt i sin säng, tillsammans med snuttefilten. Men icke. Hon snurrar, rullar, pratar och gör allt annat än att försöka sova. Så fort hon ser att man sneglar på henne från dörren så avfyrar hon världens största leende. Som att hon inte vore alls trött.

Jag har provat med att vara borta ett tag, ca 15 min. Men när jag kikar in så ligger hon fortfarande och gnussar runt och pratar. Ibland gnäller hon och vill att jag ska komma in och plocka upp henne.

Så fort jag gör det och lägger henne bredvid mig i sängen, så slocknar hon. Så hon är ju trött. Men kan inte riktigt komma till ro själv. Så jag bad er som lyckats om era bästa råd.

Ni var mååånga som skrev att ni har exakt samma problem och att ni gärna ville ta del av råden jag fick, så här kommer en liten summering:

  • Ge ersättning i sängen, ge snuttefilt, säg god natt och gå ut
  • Mata först och lägg sedan ned i sängen
  • Sjunk vaggvisor till barnet somnar
  • Klappa/håll en hand på barnet tills det somnar
  • Spela lugnande musik och ha en nattlampa tänd
  • Spela samma spellista varje gång barnet ska sova

Ni var även många som skrev att ni går ut från rummet, sen om barnet gråter, så går ni snabbt in och tröstar och sedan direkt ut igen. Och fortsätter så tills barnet sover. Många skriver också att detta var en inlärningsfas, att det var så första veckorna men att det sen blev bra och att barnet förstod att det var dags för sömn.

Jag ska helt klart ge dessa tips ett försök och hoppas att dom funkar för Nowa. Egentligen tycker jag inte att vår nattningsrutin är jobbig, men det hade varit skönt att kunna variera lite =). Vore toppen om hon kände sig bekväm med att somna själv i sin säng. (Men det är också lite mysigt att få mysa precis innan läggdags. Ibland ligger jag till och med kvar lite extra, trotts att hon somnat, bara för mysets skull!.. hur många känner inte igen sig här?! =))

Är du en av dom som testat alla dessa tips redan men ändå inte lyckats? Misströsta inte! Lika många mammor som skrev in sina tips, skrev också att de inte lyckats! Många verkar köra på samma nattningsrutin som oss, där barnet somnar i stora sängen och sedan lyfts över =) Alla har vi våra olika rutiner och ingen nattningsrutin kommer funka för alla, så man får hitta sina sätt! Men alltid kul att läsa lite hur andra gör. Kanske väckte detta någon ny idé!

Kram på er och lycka till med nattningen ikväll 😉

Mitt hjärta ❤️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons