Mammamage – gör ej detta! – Lina Spansk

Lina Spansk

Mammamage – gör ej detta!

Hej,

Som ni vet så arbetar jag med gravid- och postpartumträning. Jag är certifierad MammaMage tränare och har under de senaste åren skaffat mig en djupare kunskap då jag även själv gått igenom dessa stadier och kan känna igen mig i känslor som man har under denna period gällande kroppen och träning.

När man är gravid så förändras tyngdpunkten successivt i kroppen och då kan det vara bra att tänka på vissa saker när det kommer till träning, och kanske också ta stöd av någon som kan så man inte drar på sig några onödiga skador för att man tror att man kan köra på som vanligt..
Min rekommendation är att ungefär efter halva graviditeten börja anpassa din träning utefter en gravid kropp. Vissa får mage fortare och kan behöver justera tidigare än halva graviditeten.

Även efteråt är en sådan tid i livet som det faktiskt kan vara bra att ta hjälp av någon som kan. När kroppen ska gå tillbaka, kopplingen till magmusklerna ska hitta tillbaka och delningen ska dras ihop kan det också vara bra att tänka på vissa saker!

Jag hör många skräckexempel dagligen från tjejer som fått ont eller skadat sig med sin post-gravida kropp när dom försökt att komma igång med träningen. Så jag tänkte lista lite korta DONT´S! Så vi kan få rätsida på de vanligaste felen många gör!

GRAVIDKROPPEN DONT´S! (efter halva graviditeten)
1. Lasta tungt på axlarna
2. Pressar ovanför huvudet
3. Töjövningar (Håll dig till axelbreda övningar och fall inte ut!)

POST-GRAVID KROPPEN DONT´S! (direkt inpå förlossningen)
1. Löpning eller annat hopp och studs
2. Plankan
3. Lasta tungt på axlarna

… och sen till någonting VIKTIGT – nämligen DO´s! Bäckenbottenövning, bäckenbottenövning, bäckenbottenövning… både under och efter graviditet!

Bäckenbottenträning kan verkligen anses som “träning som inte räknas” eller “det känns inte som att jag tränar”. Men det är så otroligt viktigt för din återhämtning efter en graviditet och förlossning. Så gör dig själv en tjänst och planera in 3-4 tillfällen på 10 min varje vecka, helst fler, både under och efter graviditeten.

Kram och ta hand om er MAMAS! <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.